Etter stomioperasjonen: Når er man klar igjen?

Etter stomioperasjonen: Når er man klar igjen?

Hvis du skal gjennomgå eller nettopp har hatt en stomioperasjon, har du kanskje mange spørsmål om hva du kan forvente i tiden etter inngrepet. Hvordan vil kroppen reagere? Når kan du gjenoppta dine daglige aktiviteter? Og hva bør du være spesielt oppmerksom på i den første tiden?

I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan kroppen heler etter en stomioperasjon, hvilke forholdsregler du bør ta, og hvordan du best tar vare på stomien din.

De første dagene etter en stomioperasjon

Etter en stomioperasjon vil du være innlagt på sykehuset i noen dager. Helsepersonell vil overvåke deg og hjelpe deg med å venne deg til stomien – dette inkluderer både opplæring i bruk av stomiprodukter og veiledning i hvordan du pleier stomien din.

I denne perioden kan du oppleve ømhet, tretthet, hevelse i stomien og endringer i avføringsmønsteret. Dette er helt normalt og vil gradvis forbedres.

Når kan man reise hjem etter operasjonen?

Hvor lenge du må være på sykehuset etter en stomioperasjon, varierer fra person til person. De fleste pasienter skrives ut etter 3–7 dager, men dette avhenger av operasjonsforløpet og eventuelle komplikasjoner. Før du reiser hjem, vil du få en oppfølgingsplan med en stomisykepleier.

Når du er hjemme, vil du gradvis kunne vende tilbake til dine daglige rutiner. Det viktigste er å gi kroppen tid til å hele og unngå å overanstrenge deg, slik at sårene ikke sprekker opp. Derfor bør du unngå fysisk anstrengelse i den første perioden. Hvis du bor alene, kan det være lurt å avtale med et familiemedlem eller en venn at de hjelper deg i dagene etter utskrivelsen.

Hva kan man gjøre etter en stomioperasjon – og hva bør man unngå?

Når du kommer hjem, bør du unngå å løfte tunge gjenstander over 5 kg de første 6–8 ukene for å forebygge brokk. Du kan imidlertid starte med korte gåturer og gradvis øke aktivitetsnivået hvis du føler deg klar for det. Huden rundt stomien må holdes ren med lunkent vann og en myk klut – unngå parfymerte såper, da de kan irritere huden. Det er også viktig at stomiposen sitter godt, slik at du unngår lekkasjer og hudproblemer.

I de første ukene bør du spise lettfordøyelig mat som suppe, poteter og kylling. Fiberrike matvarer bør introduseres gradvis for å se hvordan tarmen reagerer. Husk også å drikke nok væske, da dette kan bidra til å forebygge forstoppelse.

Dersom du opplever sterke smerter, feber, rødhet eller hevelse rundt stomien, bør du kontakte legen eller stomisykepleieren din. Hvis stomien plutselig endrer farge til blek eller blålig, må du søke legehjelp umiddelbart.

Når kan man begynne å jobbe igjen?

Når du kan gå tilbake til jobb, avhenger av din generelle helsetilstand og hvilken type arbeid du har. De fleste kan gjenoppta arbeidet etter 4–6 uker, men hvis jobben innebærer tungt fysisk arbeid, kan det ta lengre tid. Snakk med legen din for å finne ut hva som er best for deg.

Kan man trene og leve et normalt liv etter en stomioperasjon?

Ja, absolutt! Med riktig veiledning kan du gjenoppta fritidsaktiviteter og idrett. Det er fullt mulig å leve et aktivt liv og drive med aktiviteter som svømming, løping og styrketrening. Det viktigste er å lytte til kroppen og ta ting i et tempo som føles komfortabelt for deg.

Få personlig veiledning og gratis vareprøver med Coloplast Assistanse

Det er helt naturlig å ha spørsmål og bekymringer etter en stomioperasjon. Det kan ta tid å venne seg til de nye rutinene, og du kan føle deg usikker på pleie, produkter og hvordan du skal tilpasse deg hverdagen med stomi. Coloplast Assistanse er et gratis og uforpliktende tilbud for personer med stomi. Her kan du få personlig rådgivning og støtte fra erfarne sykepleiere.

Gjennom Coloplast Assistanse kan du få telefonisk veiledning fra sykepleiere som kan hjelpe deg med alt fra daglig pleie og valg av stomiprodukter til gode råd om hygiene, intimitet og reiser.

Rådgivningen er tilgjengelig på hverdager mellom kl. 09:00 og 16:00, og det er ingen forpliktelser for å ta kontakt.